Fly fishing is a sport whose code of behaviour was magically able to progress and to pave its own way toward the modelling on the natural resources. When we look at famous books or magazines of the past, but even just 20 years ago, the pages were still full of dead fishes exhibited hanging off a string. This view has changed radically since modern fly fishing has been developing to the extent of challenging the most exotic species from salt water to the Amazonas. The fly fishing applied to the C&R philosophies conjugates the respect for fish life with the preservation of the environment and integrates in its own discipline the awareness of the ambient conditions.

Maand maart

Het hengelseizoen op de Belgische rivieren start momenteel met het derde weekend van de maand maart. Deze opening wordt ook wel eens 'de kleine opening' genoemd of de opening om op forel te kunnen vissen. Op veel heneglstekken mag nog niet gewaad worden. Informeer je ter plaatse! De kunstvliegen voor deze periode zijn meestal March Brown, Blue Dun, Dark Olive en Whirling Dun (nimf en natte vliegen).

Maand april

Als de winter niet te lang aansleept kunnen de watertemperaturen in deze maand reeds gevoelig toenemen. Als dan ook het waterpeil iets gaat zakken verlaten de forellen de oeverzones om zich te gaan vestigen in de stroomgeulen. Dan houden ze zich graag op achter stenen en plantenbedden. Ook in deze maand kunnen de vermelde kunstvliegen voor maart nog steeds gretig worden gevist. Op het einde van de maand kan al eens met een Olive Dun en Green May worden geprobeerd. De moderne vliegvisser grijpt nu steeds meer naar het nimfvissen dan met de natte vliegen de oeverzones af te tasten. Maar dat is een kwestie van smaak en keuze. Ik heb jaren meegemaakt dat zelfs met een droog vliegje in maart en april met succes kon gevist worden.

Maand mei

De ideale maand voor de vliegvisser. Verschillende soorten muggen en andere waterinsecten komen uit. Een Olive Dun, Blue Dun en Wickhams Fancy kunnen niet gretig worden aangeboden op de azende insecten. Ook verschillende soorten sedges zijn aan de orde van de dag. Naar het einde van de maand ontluiken vaak de meivliegen. Wegens de watervervuiling komen deze soort steeds zeldzamer voor in Belgiƫ.

Maand juni

Het vliegvisseizoen bereikt nu het hoogtepunt. De 'grote' opening is er. Vanaf nu mag je in principe overal waden. Ook witvissen en vlagzalm mogen worden gevangen. We zien nu vaak een mooie kopvoorn gulzig een kunstvlieg happen. De barbeel bijt gretig in je insectenlarven. Ook sneep en serpeling, snoek en baars worden nu met de kunstvlieg gevangen.

Maand juli

Het waterpeil is nu op de meeste rivieren aanzienlijk gedaald. De rivieren krijgen waternood behalve als we zo 'n rotte & natte Belgische zomer beleven. De meeste vissoorten bijten allen in de vroege moren of in de late avond als de zon verborgen zit achter de beboste heuvelruggen. In die periode viste ik vaak met een Coachman en Universelle. Maar ook evening-rise met sedges waren vaak onvergetelijk!

Maand augustus

Een van de moeilijkste maanden op onze Belgische rivieren. Laag en kristalhelder water waar toeristen vaak doorploeteren, maken het de vliegvisser lastig en weinig renderend. Zowat dezelfde patterns als in juli kunnen worden gebruikt. Op het eind van de maand kunnen ook een Red en Black Ant worden geserveerd.

Maand september

De avonden worden al aanzienlijk frisser, de dagen korter en de toeristen verlaten langzamerhand de Ardennen. Het wordt een stuk rustiger langs de rivieren. Daarvan profiteren vaak nog veel vliegvissers. Voor de vlagzalm breekt nu het hoogseizoen aan. Een Autumn Dun doet wonderen. Ook een 'hedendaags' assortiment vlagzalmvliegjes mag nu zeker niet meer ontbreken in je vliegenjasje. Ook barbelen zie je nu in scholen verzamelen en wie zo 'n school kan ontdekken beleeft vaak enkele uurtjes vliegvisplezier. Op het einde van deze maand worden de meeste rivieren in Belgiƫ gesloten.

Maand oktober en november

Deze maand wordt getypeerd door het aanzienlijk dalen van de buitentemperatuur. Het rivierwater doet dit echter aanzienlijk langzamer. Veel vissoorten blijven dus erg actief. Het is alsof de dierenwereld nog niet wil berusten in de slechte periode die eraan komt.

Autumn DunEr kan enkel nog verder gevliegvist worden op vlagzalm. Voor forel is nu een gesloten periode aangebroken. Vanaf de brug van JUPILLE tot de samenvloeiing met de Maas. Dit parcours van 97 km heeft enkele zeer goede stekken, vooral wat vlagzalm betreft: RENDEUX-HAUT, HOTTON, MELREUX, DEULIN, GRANDHAN, BOMAL, SY, HAMOIR, COMBLAIN-FAIRON, ESNEUX en HONY.

Maand december

Nog weinig vliegvissers zijn nu nog aan de waterkant te bespeuren op het bovenstaande traject. Beter is nu gezellig thuis de eindejaarsfeesten voor te bereiden en te dromen van een nieuw vliegvisseizoen die binnen enkele maanden er weer aankomt.

 

 

 

 

 mites
mites
mites
mites